Pimeällä ajaminen

Pimeällä ajaminen on talvella ajamisen ohessa haasteellisempaa kuin normaalioloissa ja päivällä ajaminen. Pimeällä ajaessa kuski joutuu kohtaamaan samat haasteet liikenteessä kuin päivälläkin, mutta huomattavasti huonommassa valaistuksessa. Vaarana ovat myös useat eläimet, kuten hirvet ja peurat, joilla on tapana liikkua juurikin pimeän aikaan. Millä tavalla pimeällä ajaessa voi pysyä virkeänä ja välttää useimmat vaaratilanteet?

 

Pimeällä ajaminen

Pimeällä ajaessa kuski joutuu keskittymään ajamiseen eri tavalla, sillä tarjolla ei ole samaa määrää valoa. Tämän lisäksi pimeä saa monet eläimet liikkumaan ja esimerkiksi peurat ja hirvet lähtevät liikkeelle. 

 

Pimeällä ajaminen – vinkit virkeänä pysymiseen

Jotta kuski pysyy virkeänä ja terävänä pimeän aikaan, kannattaa muistaa muutama seikka. 

Ensinnäkin pimeällä tulisi ajaa virkeänä. Jos vireystila meinaa laskea, voi tätä koittaa parantaa virvokkeiden ja kofeiinin avulla. On tärkeää myös pitää huolta säännöllisestä syömisestä ja ajaessa voi myös napsia pientä välipalaa, kuten patukoita tai vaikka pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä. Jos väsymys kasvaa liian suureksi, kannattaa auto pysäyttää ja ottaa parkkipaikalla pienet torkut. Auton sisälämpötilaa ei myöskään kannata nostaa liian korkeaksi, vaan se kannattaa pitää sopivan viileänä. 

Erinomainen tapa pysyä hereillä on myös lempimusiikki sekä erilaiset podcastit. Ajaessa voi kuunnella myös vaikka äänikirjoja, jotka voivat auttaa pysymään hereillä jännittävien tarinoiden ääressä. 

 

Myös muut seuraavat seikat kannattaa ottaa huomioon

Ikkunoiden puhtaus. Pimeällä näkyvyys ei ole muutenkaan kovin hyvä ja tätä ei paranna likaiset ikkunat. Ikkunat kannattaa puhdistaa säännöllisesti sekä huolehtia, että auton ilmanvaihto on kunnossa. Näin niihin ei pääse kertymään kosteutta, joka voi haitata näkyvyyttä. 

Pimeällä ajaminen

Pitkien valojen käyttäminen. On sanomattakin selvää, että pitkiä valoja tulee käyttää pimeällä ajaessa. Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa kääntää pitkät valot pois, kun vastaan tulee toinen ajoneuvo. Pitkiä valoja ei tule myöskään kääntää takaisin päälle liian nopeasti, jotta vastaantuleva auto ehtii lipua rauhassa ohi. Pitkien valojen käytössä tulee myös huomioida lisävalojen käyttö. Lisävalot tekevät pitkistä valoista huomattavasti tehokkaammat, ja näin ollen ne voi joutua sammuttamaan paljon aikaisemin, kuin autossa, jossa käytössä on vain auton omat valot. 

Oman terveydentilan säännöllinen tarkistaminen, erityisesti silmistä huolehtiminen. Ajokorttiin tarvitaan nykyään lääkärintodistus ja tähän kuuluu osana silmien tarkistus. Vuoden kuitenkin vierivät nopsaan ja pian ajokortin saamisesta onkin saattanut jo kulua 10 vuotta. On sanomattakin selvää, ettei näkökyky ole enää samalla tasolla kuin 10 vuotta sitten, ja näkö sekä silmien terveys tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. 

Muiden liikenteessä liikkuvien huomioiminen. Teillä liikkuu myös muita autoilijoita, eivätkä kaikki välttämättä toimi aina kuten itse olettaa tai itse jossain tilanteessa toimisi. Tämän takia on hyvä jättää tarpeeksi iso turvaväli edellä ajavaan ja ennakoida muiden liikkujien käytöstä. Taajama-alueilla pimeällä tulee myös tarkkailla jalankulkijoiden käyttäytymistä. Monesti jalankulkijoilla ei ole myöskään pimeällä heijastinta, vaikka pitäisikin. Tummissa vaatteissa liikkuvaa on vaikea havaita, joten varovaisuus ja nopeusrajoitusten noudattaminen on tärkeää. Erityisesti viikonloppuisin baarien ja kuppiloiden sulkeutuessa voi kaduilla liikkua humalaisia, joiden liikkeitä on hyvinkin vaikeaa ennakoida. 

Suunnittele reittisi ja pidä tarpeeksi taukoja. Pimeän aika tarkoittaa yleensä myöhäistä iltaa, yötä tai aikaista aamua. Varsinkin yöaikaan ajaessa on tarpeellista pitää tarpeeksi taukoja. Ihanteellisin tilanne on, jos kuskeja on tarjolla useampi, jolloin ajamisessa voidaan vuorotella. Reitin suunnitteleminen etukäteen auttaa huomattavasti. Jos kyseessä on tuntematon reitti, kannattaa käyttää navigaattoria, jolloin energiaa ei tarvitse tuhlata kartan lukemiseen. Öisin tehdään myös paljon tietöitä, esimerkiksi rakennetaan uutta asvalttia, jolloin myös tietyöt kannattaa tarkistaa etukäteen. 

 

Pimeän lisäksi vaaroja löytyy myös muita ajamiseen liittyen.